Autonómia és együttműködés a jó felsőoktatás kulcsa

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) húszéves fennálásáról megemlékező jubileumi ülésén mondott beszédet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Tudományos Akadémián.

A miniszter előadásában kiemelte az autonómia fontosságát, amire véleménye szerint szüksége van a tudományos életnek, és amit a régi és az új alaptörvény egyaránt deklarál, garantál. Fontos, hogy ennek intézményes és jogi biztosítékot adjanak – mutatott rá Balog Zoltán, aki szerint az elmúlt 20 évben talán túlhangsúlyozták az intézményes garanciákat.

A miniszter az autonómia, az együttműködés és a felelősségvállalás kapcsolatára kitérve reményének adott hangot, hogy a felsőoktatási politikában is egyre inkább az látszik majd: az autonómia tiszteletben tartására, az együttműködés megerősítésére és a döntések felelősségének vállalására törekednek.

A miniszter elismeréssel szólt arról a munkáról, amit a MAB végzett az elmúlt 20 évben. Mint mondta, bízik benne, hogy a MAB autonómiáját érintő változtatások pozitív eredményeket hoznak, finomhangolásra ugyanakkor még szükség lehet.