Balog Zoltán: az idősek tapasztalatai nélkül Magyarország nem lenne öntudatos állam

Az idős emberek tudása, tapasztalata és bölcsessége nélkül Magyarország ma nem lenne önálló és öntudatos állam – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Balog Zoltán arról beszélt, a világnap alkalmat teremt arra, hogy az időseknek megköszönjék azt, hogy a munkájukkal hozzájárultak az ország újjáépítéséhez két világháború és két diktatúra után, és tapasztalataik átadásával ma is hozzájárulnak a nemzet gazdagságához.

A miniszter felidézte az időseket érintő eddigi kormányzati intézkedéseket, köztük a nyugdíjak reálértékének megőrzését, a rezsicsökkentést, a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba menetelének lehetőségét és az Erzsébet-programokat. Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy újra megbecsüléssel tekintsen a társadalom az időskorúakra – hangoztatta.

Szerinte az, hogy “idősödő világban élünk”, azt is jelenti, hogy tovább élünk, mint a korábbi generációk, és a kérdés csak az, hogyan lehet hasznosítani ezeket az éveket, hogyan adható át az évtizedek alatt megszerzett tudás és tapasztalat a fiatalabb generációknak. A miniszter szerint meg kell tanulni a “jó dolgok átadásának a képességét”, azt, hogy el tudjuk mondani, “mennyi jó dolog történt velünk az életben”. A miniszter szerint ezért is volt jó ötlet az Életút elnevezésű pályázat meghirdetése, amelyre idén mintegy 400 írásmű érkezett. E pályamunkákra utalva a miniszter azt hangoztatta, a legfontosabb amit tehetünk, hogy olyan mintákat adunk a következő generációnak, amelyekben benne van az életünk, benne sikerek és kudarcok, és az, hogy a nehézségeken miként sikerült túljutnunk.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázatra beérkezett írások és a pályázók élete erőt adhat a fiatalabbaknak, a családoknak az átalakuló világ mindennapi küzdelmeiben.

Az államtitkár szerint a pályaművek nagy száma azt jelzi, hogy “van még üzenet”. Az államtitkár megköszönte az ünnepségen jelenlévő Mádl Dalmának, hogy elvállalta a hasonló célt szolgáló, ugyancsak hiánypótló rendezvény, a nyugdíjas Ki mit tud fővédnökségét.

A rendezvényen a világnap alkalmából Idősekért-díjat vehetett át a minisztertől Iván László, az Idősügyi Tanács tagja, az időskor gyógyászatának, a geriátriának az elismert szakértője, Zentai László az idősügy, a nyugdíjbiztosítási szakma szolgálatában végzett két évtizedes munkájáért, valamint Koroknai József, az Oladi Nyugdíjas Klub vezetője az idősekért végzett kiemelkedő munkájáért.

(Szöveg: MTI, Fotó: Kormány.hu)