Népességmegtartó program indul

Népességmegtartó modellprogramot indít uniós forrásból az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a projekt elsődleges célja az, hogy a falvak ne néptelenjenek el, az ott élők ne vándoroljanak el – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Hejőkeresztúron.

A tárcavezető a néhány évtizeddel ezelőtt még több mint 1300, ma már csak 1053 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen elmondta: az elmúlt évtizedekben a vidéki és a városi lét között egyfajta aszimmetria alakult ki a városi létforma javára, mindazok az előnyök, szépségek, amelyek vidéken dominálnak, háttérbe szorulnak.

Az M3-as és az M30-as autópálya közelében lévő Hejőkeresztúron évente jó, ha egy ház épül, 30-40 ingatlan eladó, a 2007-ben még kétcsoportos óvodába most már csak egy csoportra jutó kisgyerek jár.

Balog Zoltán azt mondta: egyre jellemzőbb az elvándorlás a falvakból, azok elnéptelenedése. Most mintegy 10-12 települést vonnak be a programba, amely egyebek mellett azt vizsgálja, hogy miképp lehetne a falvakból történő elvándorlást megállítani.

Az összességében csaknem 900 millió forintos pályázati program célja, hogy a helyi közösségben rejlő kreativitásra, szellemi és társadalmi kapacitásra építve innovatív megközelítéssel alakuljon ki egy olyan fejlesztési és cselekvési terv, amely megakadályozza a falvak elnéptelenedését, olyan lakhatási feltételeket teremtsen, amely fiatal családok helyben maradását is szolgálja.

A miniszter kiemelte: a vidéki Magyarország fenntartása egy olyan életminőséget, életformát jelent, amely az ország erejét adja.

A vidéki létre, annak előnyeire fel kell hívni a figyelmet, és meg kell adni mindazt a segítséget, amelynek révén megerősödhet a vidéki lét, a helyben maradás, hogy ennek köszönhetően az elvándorlók visszaköltözzenek – tette hozzá.

MTI, EMMI

Fotó: Botár Gergely, kormany.hu/Miniszterelnökség

Népességmegtartó program indul