Megalakult a Fesztivál Tanács

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének részvételével alakult meg a mai napon a Fesztivál Tanács Budapesten. A testület célja, hogy Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Budapesti Őszi Fesztivál (Café Budapest) új szervezeti keretek között, a jelenleginél erősebb kormányzati szerepvállalás mellett Európa egyik legjelentősebb összművészeti rendezvénysorozatává váljon.

Magyarország a kulturális turizmus területén megszerzett pozícióját csak átgondolt, európai környezetben is magas színvonalú, összehangolt kulturális kínálattal tarthatja fenn. A megújult Zeneakadémia és Erkel Színház, a felújítási munkálatok végéhez közeledő Vigadó, az új Budapest Music Center, a világszínvonalú képzőművészeti tárlatok, az új Múzeumi Negyed koncepciója mind megfontolt tervezéssel valósulhattak meg. Ezen tapasztalatok fényében, az anyagi források és a szellemi tőke összehangolásával – a Fővárossal közösen – szükséges megújítani a főváros kiemelkedő kulturális fesztiváljának programszerkezetét és strukturális, intézményi hátterét.

A BTF mintegy harminc éve az ország és Budapest meghatározó összművészeti fesztiválja, jelentősége és szerepe a hazai kulturális életben kiemelkedő, ezért biztonságos és hosszú távú tervezhetőségét a Kormány elsődleges feladatának tekinti. A BTF nem csupán a főváros elsőszámú komplex fesztiválja, hanem az egész ország számára kulturális-, turisztikai- és gazdasági lehetőséget jelent.

A Kormány ezért jelentős mértékű állami szerepvállalásról döntött a BTF finanszírozásában, s új gazdasági társaságot hoz létre a fesztivál lebonyolítására. A döntés révén a fővárosi rendezvény Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává válhat. A mai napon megalakult Fesztivál Tanács a kormányhatározatban foglalt döntésnek megfelelően kidolgozza a BTF-re vonatkozó szakmai koncepcióját, emellett koordinációs feladatokat is ellát.