Balog Zoltán kormányközi oktatási megállapodást írt alá Vietnámban

Kormányközi oktatási megállapodást írt alá hétfőn Hanoiban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és ennek eredményeként ismét nagyobb számban érkezhetnek Magyarországra egyetemi hallgatók a délkelet-ázsiai országból.

A vietnami közép- és felső vezetésben mintegy négyezren dolgoznak olyanok, akik egykor Magyarországon szereztek diplomát, és továbbra is nagy figyelemmel fordulnak Magyarország felé. Ez azt jelenti, hogy Vietnamban él a legtöbb olyan ember, aki tud magyarul, miközben semmi vérszerinti köze nincs a magyarsághoz. Az ő szimpátiájukra sokat lehet alapozni – mondta el a miniszter az MTI-nek telefonon a kétnapos munkalátogatásról.

Ők az ott “nagy generációnak” nevezett korosztály tagjai, akik az ország újjáépítésében főszerepet játszottak. Ez a generáció képezi most a vietnami elitet, és úgy tekintenek Magyarországra, mint amely nagy támogatójuk volt. Az érdeklődés fokát jelzi, hogy Balog Zoltán nem csak Pham Vu Luan oktatási miniszterrel tárgyalt a megállapodásról, hanem fogadta őt Nguyen Tan Dung kormányfő is.

Balog Zoltán megjegyezte: “jó indítás volt”, hogy “a vietnami kormányfő még akkor találkozott a mi miniszterelnökünkkel, amikor még ellenzékben volt, tehát van egyfajta folytonosság is a kapcsolatokban”.

Ami az oktatási együttműködést illeti, ma több mint százan tanulnak Magyarországon Vietnamból, főként az orvosi egyetemen és a gyógyszerész karon. A bővítés keretében magyar lektorok is fognak Vietnamba utazni, és bemutatják a magyar egyetemeket, hogy minél több diák jöjjön Magyarországra. Tárgyaltak kutatók Vietnamba küldéséről is, akik ott tudnának oktatói munkát végezni.

Magyarország számára ez pénzt hoz, mert a diákok általában önköltséges képzésre jönnek, ugyanakkor Vietnam feltörekvő regionális hatalom, és nem mindegy, hogy Magyarországnak milyen pozíciói vannak ott.

E pozíciót erősítheti a vietnami egészségügyi miniszter, a harmadik tárgyalópartner kérése, aki azt szeretné, ha magyar professzorok tanítanának az országban, mert nagyon nagy az orvoshiány, és ezt diákok külföldi képzésével és hazahozatalával nem lehet megoldani.

A látogatás során megállapodások születtek a vízgazdálkodási együttműködésről is, amely nagyon fontos Vietnam számára.

Kedden kulturális kérdésekről lesz szó, a miniszter többek között magyar művek fordítóival találkozik. Balog Zoltánmegjegyezte, hogy az Egri csillagok ismert olvasmány a vietnami iskolákban, és a belőle készült filmet is bemutatták nagy sikerrel. Erre több miniszter is felhívta a figyelmet a találkozókon – mondta.

Balog Zoltán programja szerdán és csütörtökön Kambodzsában folytatódik.

MTI, EMMI