A sikeres szingapúri oktatási rendszerhez hasonló lesz a magyar

A hatalmas gazdasági növekedést produkáló, kiváló elittel rendelkező, Délkelet-Ázsia Svájcának is hívott Szingapúr olyan köz- és felsőoktatási reformon van túl, amely sikere zálogának bizonyult, és amely hasonló a Magyarországon most elkezdetthez – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek nyilatkozva pénteken a városállamból, térségi körútjának utolsó állomásáról.

Miként Magyarországon január 1-jétől, korábban Szingapúrban is az oktatási minisztérium felügyelete alá került az összes iskola. A pedagógusok ösztöndíjrendszere szinte teljesen megegyezik a most bevezetendő Klebelsberg-ösztöndíjrendszerrel. Ennek keretében a munkahelyekhez rendelve írja ki az állam az ösztöndíjakat, és állja a teljes képzési költségét azoknak a pedagógusoknak, akik készek a hazai oktatási rendszerben dolgozni – mondta a miniszter, beszámolva találkozójáról szingapúri kollégájával, Heng Szve Keattal. Szó volt tárgyalásukon a korai iskolaelhagyás gondjáról, amelynek egyik megoldása a magyarországi elképzelés szerint az óvodai foglalkoztatás és az alapfokú oktatás összekapcsolása.

Szintén a szingapúri oktatási reform nyomán az egyetemeken egyfajta kancellári rendszer működik, a miniszter nevezi ki a felsőoktatási intézmények gazdasági vezetőit – tette hozzá Balog Zoltán.

A miniszter Szingapúr előtt Kambodzsában tett látogatást, ahol Magyarország szeretné folytatni a harminc éve magyar segítséggel felépített, nyolcszáz személyes gyermekotthonnal kapcsolatos szociális munkát. Phnompen ötvenmillió forintos pályázatot írt ki az intézmény egyes részeinek felújítására, és ezt a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat nyerte meg. A szervezet a felújításon kívül technikai segítséget nyújt majd az árvaház személyzetének, és szeretné átadni a gyerekbefogadás területén kifejlesztett magyar módszereket. Ebben a gyerekotthonban kiváló lehetőség nyílik a magyarországi roma integrációs programhoz hasonló módszerek alkalmazására, az egészségügyi, a szociális, az oktatási és a foglalkoztatási terület egymásra építésére. A kambodzsai árvák befogadását és ellátását nemzetközi érdeklődés kíséri, mert az országban köztudottan súlyos probléma a gyermekkereskedelem és a gyermekprostitúció – mondta a miniszter.

Balog Zoltán találkozott Ith Sam Heng szociális miniszterrel, akinek felajánlotta, hogy magyarországi tapasztalatszerzésre utazhatnak a kambodzsai gyermekellátásban dolgozó szociális munkások, egészség- és szociálpolitikai szakemberek.

Balog Zoltán Men Sam Orn miniszterelnök-helyettessel arról tárgyalt, hogy milyen szerepet játszhat Kambodzsában Magyarország a frissen meghirdetett keleti nyitása keretében. Elmondta, hogy Magyarország várja egyetemeire a térségbeli fiatalokat, akár angol, akár magyar nyelvű kurzusokra. “Jó lenne felújítani a régi barátságot, hiszen Vietnam mellett Kambodzsából is sokan tanultak Magyarországon” – mondta. A megbeszéléseken szó volt az őszi víz-világkonferenciáról, amelyet Magyarország és az ENSZ közösen rendez Áder János államfő fővédnökségével, és amelyen Vietnam és Kambodzsa is képviselteti magát. Budapest szeretné kicserélni tapasztalatait ezekkel az országokkal.

A magyar politikus szándéknyilatkozatot írt alá Hium Chhem kulturális miniszterrel a két ország lehetséges együttműködéséről. Ennek területe lehet a régészet és a műemlék-restauráció.

A három országot érintő körút összefoglalójaként Balog Zoltán elmondta, hogy bár Magyarország hagyományosan jelen van a térségben, fel akarja újítani kapcsolatait, és ahol lehet, segíteni. A három ország közül a legerősebben fejlődő Vietnammal elsősorban az együttműködést akarja megújítani, Szingapúrral pedig a tapasztalatcserét. A keleti nyitás támogatást, együttműködést, illetve tapasztalatcserét jelent a különböző országokban – mondta a miniszter.

MTI, EMMI