11 milliárdos Felsőoktatási Struktúraváltást Segítő Alap jön létre

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének februári kijelentését és a Kormány döntését követően márciusban 2 milliárd forint kezdőtőkével létrejön a Felsőoktatási Struktúraváltást Segítő Alap.

Az Alap a folyamatos feltöltés mellett 2 milliárd forinttal indul, és a jövőben összesen 11 milliárd forint fedezetet biztosít a struktúraváltással, a képzési szerkezet átalakításával és a működés racionalizálásával kapcsolatos többletkiadásokra a felsőoktatási intézmények számára. A kétoldalú egyeztetések már megkezdődtek a felsőoktatási intézményekkel finanszírozási problémáikról és a szükséges intézkedésekről. Az Alapban felhasználható teljes összegből 1 milliárd forint jut a művészeti egyetemek kiadásaira.

Fotó: Árvai Károly

Fotó: Árvai Károly

A felsőoktatás idén a tavalyi évhez viszonyítva több támogatásban részesül. Az Alap létrehozása mellett a veszteséges PPP-beruházások kiváltására 27 milliárd forintot, az adósságok kiváltására 10 milliárd forintot, valamint az EU-s pályázatok önerőinek biztosítására további 10 milliárd forintot  fordít idén a Kormány.

 

2013. március 1.